3.1 Skolutvecklingsprojekt inom EU, Erasmus +
Backatorpsskolan har med start 2021, tillsammans med partners från Finland, Norge, Sverige och Slovenien, startat upp det EU-finansierade projektet Erasmus + strategiska partnerskap
Skolutbildning. Projektet pågår fram till hösten 2023 och Backatorpsskolan är som initiativtagare även koordinator och ansvarig för projektet. Projektets mål är att engagera forskare, lärare och studenter i att utveckla arbetssättet Storyline som ett verktyg för undervisning och lärande om resiliens och hållbar utveckling. För min del som rektor hoppas jag att vi med detta projekt än mer knyter an skolan till omvärlden och hittar fler sätt att tillgodose elevers (människors) behov av meningsfullhet och framtidstro gällande klimatet.
Projektet har för skolans del detta läsår, inneburit kompetensutveckling av olika slag. Några exempel:
Inom ramen för EU projektet har lärare på skolan varit med och producerat en film om skolans arbete med storyline, flera av lärarna har skrivit kapitel i en bok som givits ut av Studentlitteratur. Vetenskapliga artiklar har givits ut som ett resultat av den aktionsforskningsstudie som sju lärare och sex lärarstudenter deltog i under våren 2021.
Filmer, konferensdokumentation, forskningsartiklar med mer finns att läsa på projektets webbsida: https://storyline.education
3.2 Övrigt samarbete med skolor och organisationer
Under året har vi bidragit till Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på Göteborgs Universitet.
Studenterna som läser både till fritidslärare och lärare har fått handledning av skolans lärare.
Vi har för ännu en gång, under tre veckor tagit emot emot två tyska lärarstudenter från universitetet i Universität Paderborn Tyskland.
I stadsdelen Katembe i Moçambiques huvudstad Maputo finns ett mycket speciellt barncenter som vi på Backatorpsskolan stöttar. Skolans elever har i år bidragit lite extra med överskott av sina intäkter från Basaren och vårruset. Vattenbristen är svår för många här och särskilt för alla dem som är fattiga. Med stöd från elevernas insamling på Backatorpsskolan och andra givare under våren 2022 kan nu centret visa på bra exempel att samla regnvatten till grönsaksbevattning och skaffa tankar för kommunalt vatten så att både hygien och klädtvätt kan fungera.
Barncentret drivs av Francisco som själv varit gatubarn och nu tillsammans med sina vänner gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa fattiga barn att inte hamna i samma situation med tiggeri, våld och kriminalitet. Det unika är att ingen utomstående organisation eller intressent står bakom och kan påverka. Tack vare ekonomiskt stöd från vår skola och andra vänner har de i över 10 år kunnat hjälpa barn och ungdomar att lyckas i skolan och ge dem och deras hem tro på, och förutsättningarna för, en bättre framtid.
Sök på Nova Esperanca - Centro da Crianca så hittar du bilder på deras facebooksida.
https://www.facebook.com/search/top/?q=nova%20esperanca%20-%20centro%20da%20crianca
3.3 Skolans planer
Under åren 2014-2022 har vi arbetat fram egna planer som ger vägledning för personalen på gällande några områden som vi anser är särskilt viktiga på Backatorpsskolan. All pedagogisk personal är förtrogna med planerna eftersom de används vid planering samt att de årligen följs upp.
Planen för läslust och skolbibliotek ger vägledning för Backatorpsskolans undervisande lärare i arbetet med läslust både i undervisningen och i skolbiblioteket. Under många år har vi utvecklat skolbiblioteksverksamheten till en mycket god kvalitetsnivå även i nationell jämförelse. Eleverna på Backatorpsskolan har generellt hög måluppfyllelse i ämnet svenska. Vi tror att detta till stor del beror på skolans läsfrämjande insatser och god undervisning som främjar söklust, läslust och förmedlingslust. Skolbiblioteket har ett rikt utbud av både skönlitteratur och facklitteratur. För att främja läsutvecklingen på skolan har vi sedan att antal år tillbaka haft en heltidsanställd skolbibliotekarie, Sabina Ögren.
Inför läsåret 22/23 kommer även förstelärare Nea Eliasson arbeta som skolbibliotekarie.
Planen för utomhuspedagogik är en viktig pusselbit för skolans ansvar för att eleverna efter
genomgången grundskola har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling samt kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället. Vi har arbetat med utomhuspedagogik i många år och är mycket stolta över det vi gör. Vi ser utomhuspedagogik som ett lärande i växelspel mellan upplevelse och reflektion grundat på konkreta erfarenheter i verkliga situationer i utomhusmiljö. Enkelt uttryckt; Gör det med kroppen så sitter det i knoppen. Det ger eleverna chans att träna sin motoriska förmåga och underlättar koppling mellan teori och praktik. Skolan ligger naturskönt och skogen med våra uteklassrum är ett naturligt område att vara i för elever och personal.
Målet är att alla elever på Backatorpsskolan ska ha tillgång till skolans fantastiska utomhusmiljö som en viktig del och en bas för sitt lärande. I planen beskrivs
arbetet för varje årskurs. Samarbetsformerna och arbetssätt kan se olika ut i de olika grupperna. Lekfullhet och upptäckarglädje ska prägla verksamheten. För att främja utomhuspedagogiken har vi sedan att antal år tillbaka en utomhuspedagogisk resurs på heltid under skoltid. Det är fritidsledare Johan Byström.
Backatorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling ger vägledning åt skolans förebyggande arbete med att främja barns och elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Arbetet med likabehandling och skolans värdegrund är ett prioriterat och återkommande utvecklingsområde för alla på skolan. Våra insatser ska stärka samverkan mellan hem och skola, mellan samtliga elever och vuxna på skolan. Allt för att belysa vikten av våra likheter och olikheter, öka förståelsen och toleransen samt förstå hur det kan berika oss.
I arbetet med likabehandlingsplanen engageras AMOR som står för AntiMObbningsRåd och består av en pedagog från vardera arbetslag på skolan samt kurator Karin Sörstedt Forsell.
Elevhälsoplanen beskriver hur skolan arbetar hälsofrämjande, förebyggande och utredande.
Målsättningen för skolans elevhälsoteam (EHT) är att i samarbete med skolans övriga personal och i samverkan med hemmen skapa förutsättningar för alla elever att utvecklas utifrån sina förutsättningar. EHT arbetar för att alla elever skall må bra och få den hjälp de behöver. I enlighet med skollagen ska skolans personal kontakta EHT om det finns något som kan utgöra ett hinder för inlärning och som läraren eller arbetslaget inte själva kan lösa. Det kan finnas funderingar kring ett barns sociala hälsa, fysiskt och/eller psykiskt mående. Vårdnadshavare har av samma anledningar möjlighet att ta kontakt med EHT angående sina barn. Vi är en friskola men arbetar i enlighet med Göteborgs Stads mål och riktlinjer för den samlade elevhälsan.
Planen för hot och våld utgör ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna situationer där hot och/eller våld förekommer i våra verksamheter som utgörs av grundskola, förskoleklass och fritidshem. Ytterst syftar handlingsplanen till att skapa trygghet för personal, elever och chefer vid hanteringen av en hotfull eller våldsam situation.